понедељак, 17. мај 2010.

TURBO−FOLK ILI PLIMA KIČA

Ušavši ranih devedesetih na velika medijska vrata , ovaj muzički pravac ne samo da je
bio prijemčiv za slušanje masovnoj publici koju je za kratko vrijeme iznjedrio nego je

postao i bitan ako ne i opredjeljujući faktor u formiranju njihovih pogleda i ukusa. Smisao turbo- folka spoznaje se ne samo kroz tekstove pjesama i svojstvenu im melodiju , već se preslikava i na stil odijevanja njegovih protagonista ali i pomenute publike koju čini pretežno mladja populacija.


Sam naziv turbo- folk kovanica je nastala od riječi turbo, pozajmljena iz svijeta automobilizma , kao oznaka za automobile, prije svega sportske i dizel kojima je snaga povećana pomoću specijalne turbine te otud i turbo , turbo disel i iz riječi folk koji označava narodnu muziku. U prenesenom značenju , turbo- folk se odnosi na izazov , na brzinu , neustrašivost i učešće u najnovijim trendovima.


Jedna novokomponovana turbo-folk pjevačica uvijek je napadno našminkana , njena odjeća više otkriva nego što pokriva, tu je i gomila nakita , " vrištećih " boja. Na njoj sve šljasti i sve je prenaglašeno . Muški predstavnik ovog pravca je obično mišićavi dasa sa “ kajlom “ oko vrata, skupim satom.

Turbo folk je potrošna roba i ne traži od konzumenta nikakav intelektualni napor. Ne tjera ga da se zamisli nad tekstom,da ga doživi. Na tekstove se često i ne obraća pažnja, bitno je da ima ritma,da se djuska.
Evo nekoliko stihova uz koje se konformisti ( jer, takvim se postaje pod uticajem ove muzičke struje ) razgaljuju :

" Hej konobaru donesi mi štok, hoću da se napijem da zaigram rok."
" Milane moja ružo, ćale mi se naoruž'o, u vazduh će sve da digne samo kad te stigne! "
" Ti ode na zeleno, ja osta na crveno rastavi nas semafor! "
" Suzama sam lepio tapete kad ti ode i odvede dete! "

Plasiranjem ovakvih sadržaja nesumnjivo dolazi do estetskog pada kulture industrijskog društva a time nesumnjivo i do urušavanja sistema društvenih vrijednosti.18" />



Htjeli mi to ili ne , dok je nama "Granda", "Pinka", "Scandala" i "Sveta" i sličnih " turbo -ružičastih " oblika lake zabave , živjeće se " turbo ",misliće se " turbo ", no , postoji nada da će osviještenih pojedinaca biti više u generacijama koje dolaze te da će kao generalni zaključak na ovu temu biti moguće reći: " Turbo folk je bio. Turbo folk se neće vratiti

1 коментар:

  1. xm, ma turbo folk mi se cini kao neiscrpna tema... o tome svi pricaju, malo malo eto ga opet, glavna tema na tv-u, radiju, novinama.....

    sve sto je umjereno dobro je. naviknite se da ga ponekad slusate, kada morate...ako se radi o nekom veselju....a dok ste kuci slusajte klasiku, rok, dzez stagod... i eto nece biti problema ;)

    ОдговориИзбриши