уторак, 25. мај 2010.


O KULTURI I TRADICIJI ROMA

Romi cijelog svijeta vode porijeklo iz Indije,iz koje su se u davna vremena lutalački raspršili po svijetu tražeći sreću i sigurnost.Gotovo da nema tačke na zemaljskoj kugli do koje oni nisu stigli i gdje nisu ostali.Svugdje,u svijetu,imaju manje ili više slične i različite nazive.
Može se mirne duše reći da su Romi narodi sa nsjviše imena,ali oni vole da ih se zove jedino Romima.Na romskom jeziku Romalen znači ljudi.Razilazeći se po svijetu,nosili su sa sobom svoj duhovni prtljag:svoj jezik,običaje,kulturu,umjetnost;svoje zadivljujuće legende i priče i prije svega svoju lijepu romsku dušu koje najviše ima u romskim pjesmama i igrama,ponekad sjetnim,tužnim,bolnim,nekada opet omamljujuće vedrim,ali uvijek LIJEPIM pjesmama,pjesmama koje nikoga ne ostavljaju nedirnutim.
Najljepše su,ipak,one sjetne.Mnoge narodne romske pjesme se pjevaju,što nije nikakvo čudo:romske pjesme su tako melodiozne da se "same pjevaju",da ih je sasvim lahko komponovati.
O Romima su stvorene predstave kao o ljudima nemirna duha,ljudima koje lutalačka žudnja vodi svijetom.Kome još nisu poznate priče o kolskim zapregama punim djece koje putuju i noće gdje ih noć zatekne,koje ostaju na prilazima gradovima,pored rijeka u privremeno skrpljenim kućicama dok ih ne obuzme želja za putem.
Ko još ne zna za putujuće popravljače kišobrana,pletača korpa i sveg što se od pruća da zamisliti,izrađivače drvenih korita,kašika,viljušaka,kalajdžije,kujundžija...svirače na vilini,primu,igračicw uz def?
Svjetska literatura je puna romantičnih i bolnih priča o Romima.Najviše ih je o beskrajnoj jekoj ljubavi.Sjetime se samo one o lijepoj Radi Maksima Gorkog ili one o lijepoj Karmen ispričanoj u jednoj od najljepših opera-Karmen,Žorža Bizea.Puno je priča o romskoj ljubavi prema konjima,lutanju,prošnji,čežnji za mirom i srećom...toliko ih je da su neizbrojive,a sve su jednostavne i lijepe.Sve su odmah prepoznatljive.Romske predaje,legende,bajke i priče,a najviše romske pjesme,značajno su utjecale na mnoge pisce,nadahnule ih.Najbolji primjer za to je veliki španski pjesnik Federiko Garsija Lorka,autor čuvene knjige Ciganski romancero.Utjecale su,a same su ostale izvan utjecaja:neponovljive,ničem slične,očaravajuće u iskrenosti,ljepoti i jednostavnosti:jednostavno-romske.Predstava o Romima u značajnoj je mjeri pogrešna,jer Romi su narod poput svakog drugog:raduje se,tuguje,luta ali i nalazi kutak u kojem će se skrasiti,sanjari o boljem i ljepšem,ali i sam to stvara:sve je više školovanih Roma,intelektualaca,umjetnika.Izdvojit ćemo jednog,općepoznatog-MUHAREMA SERBEZOVSKOG.Počeo je kao pjevač,a postao je pjesnik i romanopisac,član Udruženja književnika Bosne i Hercegovine.Ono na šta je najponosniji je baš ono najljepše prvi je prevodilac Kur´ana na romski jezik.

понедељак, 17. мај 2010.

MAŠINA ZA PRANJE PASA




Mašina za veš, mašina za osudje,mašina za brijanje,mašina za ovo,mašina za ono..pa što ne bi imali i mašinu za pranje pasa!
Vlasnici više ne moraju gubiri vrijeme na kupanje svojih pasa, jer za pola sata posebno konstruisana mašina obaviće posao umjesto njih.
Mašina je ,medjutim, očekivano izazvala nezadovoljstvo društava za zaštitu životinja, koji je smatraju opasnom i neprimjerenom.
Proizvodjač posebnih mašina za pranje pasa, Naka Honda, kaže da su mašine potpuno bezopasnei ugodne za pse kada se naviknu na tretman. U pola sata koje pas provede u mašini ona ga opere šamponom, ispere ozonskom vodom i osuši ga.
Da bi zaposlenici prodavnice uvjerili okupljene da je mašina bezopasna pokazali su to vlastitim iskustvom,ušavši u mašinu i prošavši čitav tretman.
Pa, kuda ide ovaj svijet, šta je sledeće!?
BLISTAVI CRNI OSMIJEH



U 16. i 17.vijeku u Engleskoj je bilo moderno imati pokvarene, što tamnije zube. Karijes je bio prava blagodet jer je oličavao bogatstvo i društveni ugled.Ko je imao pokvarene zube, značilo je i da ima novca za slatkiše i raskoš koji je sebi moglo priuštiti samo plemstvo. Da bi se postigao ovaj zanosan izgled, muškarci su zube premazivali mješavinom napravljenom od pepela, aluminijuma, meda i nekoliko drugih sastojaka.


LJUBAV NA TRŽIŠTU

U Pekingu je nedavno otvoren LJUBAVNI SUPERMARKET u kome samci mogu da nadju partnera , po svom ukusu i ostvare stabilnu vezu. Njegovi vlasnici kažu da zainteresovanih ima mnogo i da posao ide odlično.Klijenti su obavezni da za učlanjenje plate tri američka dolara, a onda mogu da krenu sa pretraživanjem podataka i fotografija. Podaci o klijentima izloženi su u digitalnim ramovima na zidovima supermarketa i svaki posjeduje i lični identifikacioni broj.Tvorci projekta kažu da je ovakav način upoznavanja bolji od onlajn servisa gdje su moguća i neprijatna iskstva.
U supermarketu vlada prijateljska atmosfera, pa se i upoznavanje odvija lakše. Ovo kinesko tržište ljubavi do sada je spojilo oko pedeset parova.
Pitam se, kako bi u Crnoj Gori funkcionisao ovakav biznis.Da li bi to bila propala investicija ili ideja koja bi se pokazala perspektivnom!? . Čini mi se,ovo drugo,jer,Crnogorci kao narod su tradicionalno zatvoreni za sve što je novo i drugačije od ustaljenog.No,ko zna,ukoliko ovu ideju neko sprovede i kod nas,vidjećemo koliko je hrabrih i smjelih i da li se nešto u našoj svijesti zaista promijenilo,da li se naša svijest oslobodila.
TURBO−FOLK ILI PLIMA KIČA

Ušavši ranih devedesetih na velika medijska vrata , ovaj muzički pravac ne samo da je
bio prijemčiv za slušanje masovnoj publici koju je za kratko vrijeme iznjedrio nego je

postao i bitan ako ne i opredjeljujući faktor u formiranju njihovih pogleda i ukusa. Smisao turbo- folka spoznaje se ne samo kroz tekstove pjesama i svojstvenu im melodiju , već se preslikava i na stil odijevanja njegovih protagonista ali i pomenute publike koju čini pretežno mladja populacija.


Sam naziv turbo- folk kovanica je nastala od riječi turbo, pozajmljena iz svijeta automobilizma , kao oznaka za automobile, prije svega sportske i dizel kojima je snaga povećana pomoću specijalne turbine te otud i turbo , turbo disel i iz riječi folk koji označava narodnu muziku. U prenesenom značenju , turbo- folk se odnosi na izazov , na brzinu , neustrašivost i učešće u najnovijim trendovima.


Jedna novokomponovana turbo-folk pjevačica uvijek je napadno našminkana , njena odjeća više otkriva nego što pokriva, tu je i gomila nakita , " vrištećih " boja. Na njoj sve šljasti i sve je prenaglašeno . Muški predstavnik ovog pravca je obično mišićavi dasa sa “ kajlom “ oko vrata, skupim satom.

Turbo folk je potrošna roba i ne traži od konzumenta nikakav intelektualni napor. Ne tjera ga da se zamisli nad tekstom,da ga doživi. Na tekstove se često i ne obraća pažnja, bitno je da ima ritma,da se djuska.
Evo nekoliko stihova uz koje se konformisti ( jer, takvim se postaje pod uticajem ove muzičke struje ) razgaljuju :

" Hej konobaru donesi mi štok, hoću da se napijem da zaigram rok."
" Milane moja ružo, ćale mi se naoruž'o, u vazduh će sve da digne samo kad te stigne! "
" Ti ode na zeleno, ja osta na crveno rastavi nas semafor! "
" Suzama sam lepio tapete kad ti ode i odvede dete! "

Plasiranjem ovakvih sadržaja nesumnjivo dolazi do estetskog pada kulture industrijskog društva a time nesumnjivo i do urušavanja sistema društvenih vrijednosti.18" />



Htjeli mi to ili ne , dok je nama "Granda", "Pinka", "Scandala" i "Sveta" i sličnih " turbo -ružičastih " oblika lake zabave , živjeće se " turbo ",misliće se " turbo ", no , postoji nada da će osviještenih pojedinaca biti više u generacijama koje dolaze te da će kao generalni zaključak na ovu temu biti moguće reći: " Turbo folk je bio. Turbo folk se neće vratiti

среда, 12. мај 2010.




BALET

Balet je teatarski oblik igre koji je počeo da se razvija u zapadnoj Evropi tokom renesanse (1300-1600). Baletska tehnika se sastoji od stilizovanih pokreta i stavova koji su razvijeni tokom vjekova u tačno određen, iako donekle promjenljiv, sistem nazvan akademski balet (fr. danse d’école). Sama riječ balet označava i muzičko djelo u kojem se koristi igračka tehnika kao glavni način izražavanja radnje. Ovakva djela su često, ali ne i uvijek, praćena scenografijom i kostimima.
Iako se smatra da je balet muzičko-scensko djelo koje se koristi samo pokretom, sve češće je da se uz orkestarsku muziku koristi i solističko ili horsko pjevanje (npr. balet Grk Zorba , poznatog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa.

RAZVOJ BALETA
BALET

Prvi počeci savremenog baleta javljalju se u Italiji u XV vijeku odakle sredinom XVI vijeka prelaze u Francusku . Balet se usavršio u Francuskoj, odakle se proširio i u druge zemlje. U početku razvoja, plesne scene izvodili su maskirani igrači, a kasnije se razvio dvorski balet kao jedinstvo igre, vokalne i instrumentalne muzike i govornog teksta.
Osnivanjem baletskih škola, od 1661. godine počinje istorija klasičnog profesionalnog baleta u kome se insistira na čistoti pokreta i virtuozitetu, izražajnosti, pantomimi i lirskoj osjećajnosti . To je zamijenilo dotadašnje strogo konvencionalne geometrijske pokrete i nemotivisan tok igračke radnje. Romantični balet, inspirisan bajkama i legendama, interpretiran je klasičnom baletskom tehnikom u koju sve više ulaze elementi temperamentnih narodnih igara. Do 1720-ih godina balet je počeo da se prikazuje u operama širom Evrope.
Ženski kostimi su postali lakši od teških dvorskih kostima, i cipele sa visokim potpeticama su zamjenjene nežnim cipelicama koje su dozvoljavale slobodnije pokrete. Podsuknja, preteča helanki, je postala sastavni deo kostima kako su suknje postajale sve kraće da bi se pokazale noge. U toku vremena suknje su se podizale koliko su mogle, da bi na kraju kulminirale u obliku pačke. Uvođenje špic-patika u balet, koje su davale potporu nogama i stopalima, dozvolilo je balerinama da se podignu na vrhove prstiju, što je pomoglo da se stvori iluzija odupiranja gravitaciji.
Svako vreme stvara svoju umetnost. Tako se u naše doba uz klasičan balet, koji se i dalje njeguje, razvio moderan balet. On traži slobodnije i bogatije pokrete tela, koji mogu izraziti mnoštvo misli, osjećanja i težnji današnjeg čoveka i njegovog života. Početkom XX veka Sergej Djagiljev okuplja mlade koreografe i muzičare stvarajući moderan balet koji teži jedinstvu pokreta i muzike. Koristeći estetske komponente klasične baletske tehnike, drevnih i modernih narodnih i društvenih igara, savremeni baletski izraz ima širok odjek: od igračkog egzibicionizma preko usavršvanja klasičnog akademizma do revolucionarnih baleta sa ideološkom sadržinom.

уторак, 11. мај 2010.




KOKTELI

Pravljenje pica slicnog danasnjim koktelima prvi put je zabiljezeno u 16 vijeku.
Danas poznate osnove (base) koktela su se pojavile u doba prohibicije 1920.g i prvi su ih ponudili na trziste americki bartenderi.
Popularnost pravljenja koktela se nije zadrzalo samo u granicama Amerike. Vremenom je ta umjetnost mixanja alk.pica, aromaticnih biljki, vocnih sokova,jaja, slaga itd. postala vrlo popularna i u Evropi.Pojam Tri koraka je nepisano pravilo za pravljenje dobrog koktela.
1.korak
BAZE
Najcesce baze za pravljenje koktela su alk. pica tipa VOTKA, WHISKEY, TEQUILA.
Pri pravljenju Puncha uzima se VINO kao base(osnova).

2.korak
GLAVNI DODATAK
Izabranoj basi se dodaje glavni dodatak koji izbija miris i ostri okus alk.pica, te mu daje posebnu aromu.Vermouth, razni vocni sokovi, ponekad vino, jaja,slag itd. se vecinom upotrebljavaju kao glavni dodatak.

3.korak
SPECIJALNI DODATAK
Grenadine, Blu Curacao itd. su specijalni dodaci koji pomazu da se koktelu promjeni boja i da zavrsni okus koktela.

UKRASI
Dobar mix, boja i na kraju lijep ukras koktela su san onog koji pravi koktel kao i ljubitelja ove vrste pica.Za ukras koktela najcesce se koriste komadici voca, narandzine i limunove kore, razni tkz. koktel stiksi.Koktel stiksi mogu biti drveni ili plasticni. Drveni se vise koriste i oni su jednokratne upotrebe, dok plasticni se mogu koristiti vise puta.Poznato je da plastika upija miris i ponekad se moze napraviti steta ako stiks nije dobro opran i upotrebljen za drugi koktel.
Tradicionalni ukras su crvene maraskino tresnje kojima se moze ukrasiti vecina koktela, a danas su u prodaji i u drugim bojama osim crvene.
Slamke se upotrebljavaju uz visoke highball case.
Frosting je takodjer popularan nacin ukrasavanja casa.Nekoliko jednostavnih primjera koji ne oduzimaju mnogo vremena:
Narandzom ili limunom namazati rub case i posuti secerom ili solju(ovisno koji koktel pravite).
Bjelancetom koje ce vam u ovom slucaju posluziti kao 'ljepilo' premazati dio case i posuti prahom.Ponekad upotrijebiti i kolor boju za hranu, pomijesati sa prahom i zalijepiti pomocu bjelanceta.

ČAŠE

Koktel čaše se dijele na cetiri osnovne grupe.

1. Rocks glasses( tumblers) su kratke i zapremina im je 125ml.Upotrebljavaju se za pica s ledom, vocne sokove i kratka pica.
2.Highball glass je visoka casa sa ravnim ili zaobljenim stranicama, zapremine izmedju 200 i 300ml.Upotrebljava se za duga pica sa ledom.
3.Champagne glasses se dijele u dvije vrste.
Champagne flutes je casa od tankog stakla, zaobljena ,sa postoljem.Zapremine 150 ml i vrlo se cesto upotrebljava.
Champagne saucer je casa koja se vecinom upotrebljava za popularni koktel Margarita.Razlog zbog kojeg casa nije omiljena je taj da u njoj champagne brze gubi okus nego u drugoj vrsti casa.
4. Coctail glasses -klasicne koktel case u obliku Y sa postoljem, pravljene od tankog stakla i zaobljenih stranica.Zapremina im je oko 90ml i sluze za kratka i ostra pica.

Osnovno pravilo kod posluzivanja koktela je da NE SMIJU biti servirani u plasticne case, razne salice i slicno.Koktel mora imati svjez, frisak okus i taj moze zadrzati samo u casama od stakla.
Pina kolada je zbog svog sastava jedini izuzetak koji se moze sluziti u plasticnim casama.

MIXANJE KOKTELA
Svi kokteli se ne prave na isti nacin. Najcesca metoda miksanja koktela je ;
-3/4 shakera (posuda za rucno miksanje koktela) napuniti ledom u kockicama,po receptu dodavati sastojke s tim da one s najvecim postotkom alkohola saspete prve na led.
Posudu drzati obema rukama i tresti uz sto vise ujednacenih, snaznih pokreta.Kad shaker ovlazi izvana znaci da je koktel dobro umiksan i da moze odmah biti nasut u casu.
Prije nego sto koktel saspete u casu dobro ga promijesajte specijalnom kasikom duge drske.
Ako u zamjenu klasicno pravljenog koktela pomocu shakera, koristite blender za miksanje voca i alkohola, budite pazljivi kad dodajete led.U tim slucajevima usitnjeni led dodajte na kraju kad su ostali sastojci vec dobro izblendani i pazite na kolicinu leda, jer vam moze razblaziti i provodeniti mix.