уторак, 15. децембар 2009.

REGIFTING


I Deda Mraz može da pogriješi. U to smo se uvjerili mnogo puta kada smo pod jelkom našli džemper boje koju mrzimo, knjigu koju već imamo, losione za tijelo za koje više nema mjesta u kupatilu...Zato je upravo pred novogodišnje praznike dobro znati da pokloni koji leže na dnu ormara mogu da pronadju svoju izgubljenu svrhu putem nesvakidašnje reciklaže.
Tradicija "recikliranja "
ili preusmjeravanja poklona ka nekom drugom postoji odavno. I , mada je nekad bilo tajna, danas je to stil života, način uštede novca i svetski trend.
Termin " regift " prvi put je upotrijebljen 1995. godine u jednoj od epizoda jako popularne TV serije " Seinfeld ". Jedna od akterki Elejn nazvala je svoga prijatelja " regifter " nakon što je saznala da je on poklonio drugome poklon koji mu je ona prethodno dala. Na sajtu www.regiftable.com pored mnogobrojnih svjedočenja o preusmjeravanju poklona nalazi se i lista uputstava kako to uraditi na najbolji način, kako ostati neotkriven, šta je najbolje proslijediti dalje, a šta ne. Možda ne zvuči elegantno, ali vrijeme je da se suočimo sa
činjenicama i da skinemo maske: istraživanja pokazuju da najmanje 52 odsto ljudi " reciklira " poklone, tj. dobijene darove daje nekom drugom ili ih čak prodaje na internetu.
Ukoliko pa
k želite da budete originalni, pratite trend " Drop spot ". Porijeklom iz Amerike, ovaj način poklanjanja nudi mogućnost da se igrate i zabavite. " Drop spot " , mjesta za ostavljanje, predstavlja lokacije koje svako bira po ličnom nahodjenju na kojima se može ostaviti poklon. Da biste saznali na komje mjestu ostavljen poklon u vašem okruženju, dovoljno je da posjetite web stranicu www.dropspots.org i budete dovoljno brzi. Možete sebi da uljepšate dan neočekivanim darom. Grupa entuzijasta iz Njujorka osmislila je ovaj projekat koji omogućava da doživimo grad u kojem živimo na neki drugi način i da se povežemo s nepoznatim ljudima, makar i virtuelno.

2 коментара:

  1. Regifting..dobra stvar,jer,zasto ne preusmjeriti ili cak prodati poklon koji smo dobili a vec imamo to nesto,ili nam se mozda ne svidja ili iz bilo kog drugog razloga ne zelimo da ga zadrzimo..podrzavam regifting!i ja sam regifter i svi smo makar jednom bili!:)

    ОдговориИзбриши
  2. xm moram priznati, i meni se desi da poklon koji mi se ne svidja poklonim nekom drugom....ali ipak ne podrzavam da to postane navika ........;)

    ОдговориИзбриши