уторак, 20. април 2010.


AROMATERAPIJA



Aromaterapija se primjenjuje milenijumima ,iako se termin ustalio tek tridesetih godina dvaedesetog vijeka, kada je upotreba aromatičnih ulja i svijeća postala uobičajena forma alternativnog liječenja.
Aromaterapeutske svijeće su napravljene tako što se u vosak dodaju posebna aromatična biljna ulja koja se neyivaju eteričnim,a najčešće se dobijaju destilacijom cvijeta, lista ili korijena biljke. Iako sadrže mirise, ona nisu isto što i parfemi jer ne sadrže vještačke supstance. Naravno, ni sve aromaterapeutske svijeće nisu iste. Za ljekoviti učinak važan je kvalitet eteričnih ulja koja se koriste u izradi. A on uveliko zavisi od uslova u kojima je biljka gajena kao i zemlje iz koje dolazi. Ukoliko je biljka rijetka , to će značajno uticati na cijenu svijeće. Srećom, postoje mnoge visokokvalitetne biljke koje se ne smatraju rijetkim, pa ni proizvodi od njih nisu skupi, samim tim su i dostupniji, a imaju isti terapeutski efekat. Osim toga, takve svijeće šire i divan miris. Paljenje aroma svijeće jedan je od najbržih načina stvaranja prijatne atmosfere. Samim udisanjem eteričnih ulja iz svijećekoja gori postiže se vrijedan fizički i psihički efekat. Udahom, molekuli eteričnog ulja ulaye u pluća, a potom se apsorbuju u krvotoku. Kao rezultat toga, odredjene bolesti se mogu preventirati, a neke čak i izliječiti.
Naše čulo mirisa je direktno povezano s najemotivnijim dijelom mozga i zato ima veliki uticaj na osjećaj zadovoljstva, pa nas mirisi mogu relaksirati, smanjiti nam stres ili evocirati neke divne uspomene. Upravo zbog toga ne treba zanemariti nijedno svojstvo aroma svijeća, jer svi znamo da su osjećaj zadovoljstva, prijatnosti i uživanja u životu neophodni za fizičko zdravlje čovjeka.
Aromaterapeutske svijeće se koriste za meditaciju, relaksaciju, smanjenje stresa, podsticanje inspiracije i podsvijesti. Mogu biti napravljene od pčelinjeg ili sojinog voska, a čak su dostupne i od čistih eteričnih ulja. One ne zagadjuju okolinu, jer su svi sastojci potpuno prirodni.
Upotreba svijeća, osim što osigurava toplinu, ima i pozitivan uticaj na um i tijelo, pa je važno izabrati miris koji odgovara emocijama koje hoćete da evocirate. Pravilnim izborom mirisa i boja možete stvoritiatmosferu koju zaista želite.